Category Archives: Nieuws

Team North America verheugd met Snip

Het zat al een tijdje in de lucht, maar nu is routinier Snip definitief overgestapt van team Italiminium naar team North America. Vanmiddag zijn de contracten getekend met hoofdsponsor Argon 18. De canadezen zijn in hun nopjes met de komst van Snip. Fietsen wordt steeds populairder in het noorden van het amerikaanse continent. De komst van Snip kan de populariteit alleen maar verder verhogen. Directeur Ryder Hesjedal verwacht dat binnen 5 jaar noord-amerikanen de auto laten staan en voortaan alleen nog maar de fiets pakken.
Afbeeldingsresultaat voor vlag canada

Het boterde al langer niet meer in team Italiminium. Teammakker Coen Spijker en Snip konden niet langer door 1 deur, waarna Coen Spijker eerder dit jaar al de biezen pakte en overstapte naar de zwitserse garde. Het schijnt dat Snip zich zo gekrenkt voelde door deze overgang dat hij met een blinkende nieuwe fiets komende seizoen de loef wil afsnijden van Spijker. “Ik zal in elk geval als nooit te voren gemotiveerd zijn voor het komende seizoen. Ik had gewoon een impuls nodig en die is er nu gekomen!” aldus een zichtbaar gretige Snip.

Cyberaanval overschaduwt Fietscie-reunie

Duisburg – De Fietscie-reunie. Een begrip in de wielerwereld waarbij altijd met spanning wordt uitgekeken naar de verkiezing van de Fietscie-Man van het Jaar. In de aanloop naar de 2017-editie wordt het nieuws echter volledig overschaduwd door een geavanceerde cyberaanval, waarbij waarschijnlijk duizenden kilometers zijn gestolen. Het leidt tot woedende reacties.
Fietscie-renner Snip: ‘Hoe kun je nou van mij verwachten dat ik iemand mijn stem geef, als ik niet 100% zeker ben hoeveel hij gefietst heeft? Nou?  Dit heb ik nog nooit meegemaakt’. De ontwikkelingen maken de verkiezingen spannender dan ooit. Ook bij de Fietscie-vrouw van het Jaar verkiezing, met dit jaar volgens de bookmakers zowaar een Franse topfavoriet, lijkt nog veel mogelijk. Duisburg, de elfde ven de elfde, het lijkt voor de Fietscie een van de spannendste avonden ooit te worden.

Fietscie werkt aan nieuwe website

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het dan echt officieel. De Fietscie krijgt een gloednieuwe website. Met de nieuwe website hoopt het populaire wielergenootschap nog interactiever te zijn dan het al is. De komende tijd zal op deze plek geleidelijk de nieuwe site gestalte krijgen. De oude site zal tegelijk ook nog altijd beschikbaar zijn onder www.fietscie.nl/oud. Hier kan iedereen voorlopig terecht voor alle kilometragestatistieken. Op termijn zullen ook deze op de nieuwe site van de Fietscie te vinden zijn.

Fietsfabrikant woedend op Mias Snip

Willier Triestina , de fabrikant van de fiets van Fietscierenner Mias Snip, dreigt met juridische stappen. In een verklaring schrijft de fietsfabrikant onaangenaam verrast te zijn door het nieuws dat in een van hun fietsen een motortje is aangetroffen. “We distantiëren ons er volledig van. We werken elke dag hard aan de kwaliteit van onze fietsen en het is verschrikkelijk om te weten dat er opzettelijk geknoeid is met een fiets van ons.”

De UCI maakte bekend dat er tijdens de Snip Winter Classic een motortje verstopt zat in de fiets van de Friese renner Mias Snip. Hij dreigt minimaal zes maanden geschorst te worden. De Nederlandse wielerbond heeft aangekondigd niet meer met hem te willen werken en nu dreigt ook de fabrikant van de fiets een advocaat op hem af te sturen: “Om onze goede naam te beschermen zullen we juridische stappen ondernemen tegen de atleet en tegen ieder ander die hiervoor verantwoordelijk is.”

Coen Spijker Man van het Jaar

Leuven – Coen Spijker is verkozen tot Fietscie-Man van het Jaar. Tijdens de traditionele reünie-vergadering wist de Tukker net als in 2012 de meeste stemmen in de wacht te slepen. De Vrouw van het Jaar titel viel voor het eerst in buitenlandse handen. Joana Ferraz bezorgde Portugal de eerste grote Fietscie-prijs door haar uitmuntende verzorging en professionele jury-activiteiten tijdens de Snip Winter Classic en daaropvolgende verkiezingen. Continue reading Coen Spijker Man van het Jaar

 De psyche van de Fietscie

Utrecht, 28 september 2015

Voor een buitenstaander is het niet te begrijpen. Wie de afgelopen twee jaar de correspondentie binnen de Fietscie heeft gemist kan er met de kop niet bij. Noem het hufterig, noem het uitgekookt, asociaal of professioneel. Matthijs Lenis spendeert, afgewisseld door Joor, nagenoeg het gehele criterium van Werkhoven aan het ontregelen van zijn concurrenten, daarmee zijn eigen kansen opofferend voor de winst van de groep. Alles lijkt deze zondag tijdens het eindspel geoorloofd om te winnen. Wat is hier aan de hand?

Klinisch neurologen, hersenonderzoekers en psychologen zijn het over weinig zaken eens, maar onderschrijven allen de theorie van de traumaverwerking. Ieder vanuit hun eigen vakgebied komen ze tot eensluidende conclusies over de impact van ingrijpende gebeurtenissen op de psyche van het individu, of de groep. Een intern mechanisme zorgt, bij het voortschrijden van de tijd, voor een versterkend effect indien de bron niet wordt weggenomen of aangepakt. De traumatische gebeurtenis graaft zich als het ware in, vreet zich een weg door het binnenste van de verschillende hersendelen, wordt een onderdeel van het menselijk brein. Een trauma moet je, kortom, zo snel mogelijk verhelpen. Het medicijn is eenvoudig: ga terug naar de bron, probeer het nogmaals, maar dan met een goede afloop.

We schrijven 15 september 2013. Het lijkt een onschuldige najaarsdag in het Overijsselse. Met veel branie zijn de Fietscie boys naar het oosten afgereisd voor de Ronde van Twente, op uitnodiging van Coen Spijker en onder gulhartigheid van, naar later blijkt, tweevoudig Vrouw van het Jaar Mary. Naast het leeuwendeel van de Fietscie zijn er ook enkele Friends aanwezig, waarvan met name Hennie benoeming behoeft.

De tocht speelt zich zonder bijzonderheden af tot op de terugweg nietsvermoedend wordt afgesproken een wedstrijdje te doen tot het bordje Enschede, een kilometer of 4 verderop. En hier gaat het gruwelijk mis voor de Fietscie. Terwijl de kruitdamp van het startschot nog tussen de kleurige najaarsbladeren hangt, zich vermengend met de intredende Twentse avonddauw na een zonnige herfstdag, splijt Hennie met een vroege demarrage het veld, niet vermoedend welk onheil hij hiermee aanricht. Achter hem wordt gekeken, geweifeld, vervolgens gevloekt en geschreeuwd. De Fietscie faalt opzichtig. Fysiek, maar vooral mentaal. Niemand is bereid zich weg te cijferen, Hennie blijft lachend van eenvoud weg. Een horde kuchende egotjes zit later verslagen op de bank aan het draadjesvlees. De Fietscie als los zand, als een elftal dat elkaar de bal niet gunt, als acht Australische kopmannen die allen voor winst willen sprinten. De Friends, hoe wrang is die naam plots, breken de mythe van de Fietscie, en die klap dreunt lang na.

De commentaren zijn spijkerhard. Niemand wordt gespaard, onderling wordt elkaar stevig de waarheid verteld. In de jaren die volgen neemt de aftakeling toe. Verwarring zaaiende verkiezingsavonden, een Fietscie-reis met 5 man. Achtertuintochten verdwijnen van de kalender en het eclatante jubileumgala, etalage van het succes en symbool van de trots, degradeert tot een provinciaal kinderfeest op een regenachtige septembermiddag. Als eenmalige traditie, uiteraard. Het vertrouwen in eigen kunnen is weg, en daarmee ook de ondernemingslust.

De spijkers blijven echter krampachtig initiatieven ontplooien. Vooral vanuit de gewoonte, met als terugkerend motto -niks doen is geen optie-. Zo is ook het WK Allround Fietscie & Friends op de Utrechtse Heuvelrug voorbestemd te worden tot een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het verval. Het programma, de deelnemers, de tijd van het jaar: een tweede Enschede lijkt al geboren. Maar als de nacht het zwartst is kan ze enkel lichter worden.

De start volgt de logica: triatleet Hennie pakt de winst in de heuvelachtige tijdrit. Coen en Joor rijden naar plek 2 en 3, zo de kopman van de Friends al vroeg isolerend in de tussenstand. De massastart bergsprint volgt. Lenis rijdt tactisch sterk en verschalkt Hennie eenvoudig op de Amerongse Berg. Het blonde krachtmens van de Friends staat nog altijd bovenaan, maar er lonken perspectieven. De Fiestcie-boys hebben zich met drie man aan het vinkentouw gehangen, en kunnen zo op meerdere paarden wedden in het afsluitende, allesbeslissende criterium van Werkhoven.

En plots is daar weer de begeisterung, de bravoure, maar vooral het teambesef. Op het terras in Amerongen, aan de voet van de dijk waar zoveel geschiedenis werd geschreven (zie o.a. het hoofdstuk -Farkas of SpijkerII?-, 2005), komt de Fietscie tot elkaar. De plannen worden gesmeed en de banden aangehaald. Wie het doet maakt niet uit, maar het is vandaag voor ons, zo luidt het algemene gevoel. En dan kun je alleen nog maar winnen.

Goed, de omstandigheden zijn gunstig. Afmeldingen van Jelte en Boudewijn voor de start, een Tom Spijker die de stalorders negeert ten faveure van de familiebanden. Met enkel meesterknecht Mark is het lastig strijden. Al deed Hennie in Enschede alles alleen, dus verpesten kan de Fietscie dit alsnog. Niets is echter minder waar. Al in de eerste ronde springt Van Dijk tactisch weg. Tom achtervolgt, en dan doet de Fietscie iets heel slims: in plaats van te wachten speelt ze direct een belangrijke troef uit, met de demarrage van Coen Spijker. De Friends al vroeg onder druk, want een Coen Spijker in de vorm van zijn leven mag je niet laten rijden.

Hennie weifelt, probeert, wacht. Mark doet in de achtervolging wat hij kan. Maar bij iedere inspanning springen Lenis en SpijkerII op een wiel, om vervolgens brutaal en op het randje te temporiseren. Over het randje af en toe, de Fietscie is tot de tanden bewapend vandaag, het mag niet mis gaan.

Met Hennie in de tang is het vooraan aan Coen. Hij ontdoet zich bij het horen van de bel van zijn broer, die dapper probeert te volgen maar tegen zoveel wilskracht niet is opgewassen. Coen Spijker komt solo over de meet, zich direct bewust van de betekenis van deze zege. Tom volgt op gepaste afstand, Lenis wint de sprint om plek 3 in het groepje met daarin ook Hennie, Joor en Mark. Juichend vallen de Fietscie-leden elkaar in de armen. Natuurlijk, de benen van Coen waren nooit beter, maar gister won vooral het team. De Fietscie lijkt van haar trauma verlost. Met een heerlijk gevoel de winter in: alles wijst op een revival in 2016. Houd ze maar in de gaten, die jongens.

Horror-scenario s kunnen uit de kast voor de Fietscie

Utrecht – Het is een wrange constatering, maar terwijl heel wielerminnend Nederland in de ban is van de Tour de France, vergaat het het populaire wielergenootschap Fietscie een stuk minder goed.

Sterker nog, in de maand juli bevindt het kilometrageverloop zich voor het eerst op een officieel dieptepunt. Jazeker, zelfs in de matige seizoenen van 2013 en 2010 was er in juli meer gefietst dan in de huidige jaargang. Zullen de renners tijdens de Fietscie-reunie werkelijk met het Horror-scenario van een diepterecord geconfronteerd worden?

November is nog ver weg, maar op dit moment lijkt alles mogelijk.

Fietscie klaar voor loodzwaar Duits avontuur!

Hoe verteert de Fietscie vier dagen fietsen op rij? Het lijkt de hamvraag te worden van de Fietscie15, nu bekend is dat de traditionele rustdag officieel is geschrapt.Het parcours tussen Goslar en Aachen telt liefst 560 kilometer en zal zelden vlak zijn. Gekkenwerk? Gedoemd te mislukken? Oordeel zelf: Klik hier voor het rondeboek met af te leggen traject en alle verblijfsplaatsen.