Snip Winter Classic doet zijn naam eer aan.

Van uw verslaggever Henk Kok

De fietscie en haar supporters werden afgelopen zaterdag danig op de proef gesteld. Winterse omstandigheden zorgden voor veel onzekerheid onder de fans en voor veel communicatie tussen de renners, ploegleider Brijder en het wedstrijdcommissariaat, dat deze keer werd bevrouwd door niemand minder dan Joanna Snip. De sneeuwval van de vroege zaterdagochtend had niet alleen gezorgd voor witte en gladde wegen, ook het nationale spoorwegennet bleek deze omstandigheden niet aan te kunnen. De fietscieleden bekeken de tijdingen echter met een opvallende kalmte, wetende dat zij wel voor hetere vuren hebben gestaan in de roemruchte historie van het achtkoppige wielergenootschap. Besloten werd om de start in Amersfoort uit te stellen tot minimaal 14:00 uur.Gedurende de ochtend bleek de NS de dienstregeling niet volgens planning kon uitvoeren zodat de renners uit de periferie (Lenis en Schilt) al snel een tijdige aankomst in Amersfoort uit hun hoofd konden zetten. Maar zonder enig morren besloten zij om de SWC te schrappen en later met de auto naar het wedstrijdcommissariaat te komen zodat zij aldaar de finish der renners konden bekijken. Datzelfde wedstrijdcommissariaat verlegde in overleg met ploegleider Brijder en routeneur Spijker 1 de startlocatie naar Utrecht, Croeselaan. Daarvandaan werd een sneeuwvrije ronde gezocht rond de Lek.

De Amsterdammers Spijker II en Van Dijk besloten per trein af te reizen naar Urecht. Maar na enkele nerveuze momenten in en rond de trein besloot het duo deze reis met de fiets af te leggen. Daarmee zorgden zij flexibel voor een eigen invulling van de SWC, inclusief appeltaart. Ook zij zouden zich later die middag meteen vervoegen bij het wedstrijdcommissariaat.

Na een lichte vertraging kon Karsijns zich op de Croeselaan aansluiten bij Snip en Spijker, zodat om 14:15 alsnog het startsein werd gegeven voor de Snip Winter Classic 2015. In een rechte lijn naar het zuiden reed het driekoppige peloton, allen gezeten op een fraaie Italiaan, met de wind mee naar Wijk bij Duurstede, de eeuwenoude stad aan de Nederrijn. Alsmede domicile van Van Rheen die samen met zijn eega De Haan niet alleen hond Trees de mooie dingen in het leven laat zien, maar binnenkort ook een eerste nakomeling mag verwachten.

Midden in deze gezelligheid streek het peloton neer en er werd een kop koffie gedronken. Het leven lachte alle aanwezigen toe in de kamer. Mias had een goede match met Trees en binnen de kortste keren had de Scharnegoutumer Trees enkele nieuwe truken aangeleerd. Maar aan alle vreugd komt een einde en nadat Joost van Rheen zich in zijn Man van het Jaar shirt had gehesen (wat is dat nu weer voor oud shirt, aldus vrouw van het jaar 2014 de Haan) vervolgde het inmiddels vier koppen tellende peloton haar weg. Hooguit 35 kilometer stond er nog op het programma en de route werd nu bepaald door Joost van Rheen, de man die in het rivierenland zijn weg goed weet te vinden. Snip en Karsijns vroegen elkaar onderweg nog wel meewarig af of de wind gedraaid was, hij waaide nu immers al weer in de rug. Maar, de route was zo mooi en de renners slingerden zo heerlijk over de dijkjes en genoten van al het moois de Nederland te bieden heeft op zo n mooie winterse dag. Terwijl Karsijns Van Rheen complimenteerde met de route knikte de doorgaans zo vastberaden Groninger instemmend, maar hij kon toch een blik van onzekerheid niet verbergen. Wat bleek, Van Rheen had zich een riviertje vergist en had het peloton niet langs de Lek maar langs de Linge geleid. Snip bracht meteen het wedstrijdcommissariaat op de hoogte van de verlate finish tijd, die nu op na zessen werd gesteld. Van Rheen en Spijker, kenners van het gebied, wisten zich echter wel raad met de situatie reden met een goed tempo linea recta naar Vianen. Aldaar werd na nog een telefoontje met het wedstrijdcommissariaat begonnen met de beklimming van de brug van Vianen, die Spijker een KOM 2015 opleverde. En zo gebeurde het dat de fietscie na maar liefst 82 kilometers in het donker rond 18:00 uur de finish te Utrecht bereikte. Niemand minder dan Snip werd door het wedstrijdcommissariaat afgevlagd als winnaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *