Kilometrage 2010: komt dit nog wel goed?

Den Haag – Fietscie-ploegleider Simon Brijder lijkt voor de lastigste klus uit zijn carrière te staan. Waar zijn renners in het verleden nog bekend stonden als ware kilometervreters die het aandurfden om zonder te blozen equatorial-ambities uit te spreken, lijkt de fietscie aan fietsmoeheid te lijden.

De jongste kilometrage-statistieken tonen een werkelijk schrikbarend beeld. De teller lijkt de afgelopen weken haast tot stilstand te zijn gekomen, en de vraag rijst: hoe nu verder? Natuurlijk, de zomerdip is een bekend verschijnsel bij de renners, na een zware Fietscie-trip hebben de jongens ieder jaar tijd nodig om weer op gang te komen. De dip van dit jaar lijkt echter vele malen heftiger dan andere seizoenen en werd bovendien vooraf gegaan aan een matig voorjaar.

Inmiddels is de achterstand op het 2009 schema opgelopen tot 8.270 kilometer. Het is moeilijk om hier een eenduidige verklaring voor te geven. De relatieve performance toont namelijk aan dat er bijna over de gehele linie minder kilometers worden gemaakt. Zelfs een populaire renner als Snip, waarvan deskundigen vorig jaar beweerden dat een verdere achteruitgang niet meer mogelijk was, stapt toch nog minder op de fiets. Maar ook de voormalige zekerheidjes in de kilometrage als Schilt, Van Dijk en Spijker II laten het in 2010 volledig afweten.

Enige positieve uitzondering vormt de grote kleine man, Matthijs Lenis, die net voor de tweede keer vader is geworden. Met een relatieve performance van +1.215 bij elkaar gesprokkeld door inmiddels meer dan 60 woonwerkjes, weet hij de schade nog enigszins te beperken. Het Woonwerkje lijkt bovendien de Dirk Kuyt Jutterssprint voorbij te gaan als vaakst gereden Fietscie-tocht.

Hoe zal de Fietscie op deze schokkende cijfers reageren? Waarschijnlijk lijkt dat het wielergenootschap snel een aantal grote klassiekers op de agenda zal zetten om de schade nog enigszins de beperken en zo in ieder geval de 25.000 grens nog te passeren. Ook van Schilt wordt nog veel verwacht met zijn Tour for Life. En Simon Brijder? Simon Brijder zal zich de komende weken echt moeten bewijzen als crisis manager. De tijd dat er vrolijk werd gelachen als Brijders naam op het scherm van de telefoon verscheen, lijkt voor de renners in ieder geval definitief voorbij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *