Nijlant-traject zorgt voor grote onrust

Rotterdam – Hoewel de tocht-der-tochten deze zomer verder weg lijkt dan ooit te voren, weet de 12-provincientocht de gemoederen in Nederland behoorlijk bezig te houden. Een regelrechte aanval van Groenlinks-prominent Michel Nijlant in Rotterdam op de parcoursbouwers van de tocht was de aanleiding van alle ophef.

Het grote aantal kilometers en daarmee onnodige vervoersbewegingen is een doorn in het oog van de ambitieuze Groenlinkser. Wat Nijlant met name dwars zit is de in zijn ogen overbodige omgekeerde Z-beweging, waarbij van west, naar oost, naar west en weer naar oost wordt gegaan. In zijn zelfontworpen Nijlant-traject wordt Gelderland genomen op 1 kilometer ten westen van Gorinchem en vindt de start in Weert plaats. Hierdoor is er geen sprake van een omgekeerde Z, maar een gekantelde u, aldus Nijlant.

De aanval van Nijlant leidde maandagochtend tot een heuse rel. Metingen van de Fietscie zelf tonen aan dat het Nijlant-traject circa 410 kilometer zal bedragen, terwijl het originele traject onder de 400 wist te blijven. De eigen metingen van de Fietscie schoten vervolgens in het verkeerde keelgat bij Nijlant: Je laat een slager toch niet zijn eigen vlees keuren? meldde de net getrouwde Tukker op zijn Twitterpagina. Femke Halsema heeft inmiddels om een second opinion gevraagd, om haar veelbelovende pupil te steunen.

Het oorspronkelijke traject (links) ten opzichte van het Nijlant-traject (rechts).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *