Ibn Battuta provoceert Fietscie

Groningen – “Misselijkmakend”, “beneden alle peil” en “gênant”. De reacties van enkele Fietscie-renners liegen er niet om. In het jaar dat de Fietscie haar tienjarig bestaan viert, staat Ibn Battuta stil bij haar tiende lustrum. Dit heugelijke feit zou de twee instituten normaliter dichterbij elkaar moeten brengen. In plaats daarvan lijken ze echter op oorlogspad te gaan. Aanleiding van de hoog oplopende spanning is het thema dat Ibn Battuta heeft gekozen voor de lustrumactiviteiten aankomend voorjaar: Ongeëvenaard. “Dit is een regelrechte provocatie”: aldus ploegleider Simon Brijder.

In 2007 was de Fietscie de eerste wielervereniging ter wereld die officieel een equatorial-doelstelling formuleerde: in een jaar tijd zou er gezamenlijk virtueel rond de aarde gefietst gaan worden. Het ambitieuze plan legde de jongens geen windeieren, de equatorial werd een hit en de belangstelling voor de kilometragestatistieken nam flink toe. Enkele jaren leek het wielergenootschap dichtbij, maar nooit werd het ultieme doel bereikt. Het teleurstellende kilometragejaar 2010 droeg er aan bij dat alle enthousiasme rond het ambitieuze project omsloeg in scepsis. Dat juist in deze tijd Ibn Battuta komt met een dergelijk thema is hierom op zijn minst opmerkelijk en ongepast te noemen.

Ibn-voorzitter Luuk Huttenhuis lijkt zich van geen kwaad bewust: “Het thema valt op veel manieren uit te leggen. Inderdaad is het zo dat de jongens er nog nooit in geslaagd zijn om in één jaar rond de evenaar te fietsen, en dat de Fietscie wat dat betreft ongeëvenaard is, maar je kunt het ook positief uitleggen. Het woordenboek geeft bijvoorbeeld synoniemen als onvergelijkelijk, schitterend en voortreffelijk”. Deze reactie valt slecht bij Man van het Jaar Matthijs Lenis: Als ze willen uitdrukken dat het een schitterend feest is, geef het lustrum dan gewoon als thema “schitterend” in plaats van dit soort dubbelzinnige woorden.

De provocatie zou wel eens verkeerd kunnen uitpakken voor de studenten uit Groningen. De Fietscie lijkt haar tienjarig bestaan aan te grijpen om serieus werk te gaan maken van haar equatorial doelstelling. Januari 2011 lijkt wat kilometrage betreft de meest succesvolle januari-maand ooit te gaan worden. Inmiddels staat de teller al op 963 kilometer. Vanwege het zonnige weer aankomend weekend, is het waarschijnlijk dat de Fietscie voor eind januari door de 1037 kilometergrens gaat, waarmee een record een feit is. Een nog positiever beeld komt naar voren als de huidige statistieken worden afgezet tegen die van het recordjaar 2009, toen een januari met 596 kilometer een totaal kilometrage 32.772 opleverde. Als dit wordt doorgerekend naar 2011 zou met het huidige tempo de kilometrage rond de 47.000 uitkomen. Er lijkt een reële kans dat de zelfverzekerde studenten met een beteuterd gezicht op de dansvloer zullen staan tijdens het omvangrijke Fietsciegala in november, als ze daar al een uitnodiging voor ontvangen. De Fietscie doet er hoe dan ook verstandig aan de komende maanden de pedalen te laten spreken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *