Leeuwarder Courant: Lenis toch favoriet voor Turkije

Angstvallig stil is het dit seizoen rondom onze vrienden van de Fietscie. Normaal gesproken niet vies van een grote mond, dappere praat en elkaar een beetje opjutten, lijkt het wel of de winterslaap zich al heeft aangediend. Eind augustus is dat niet heel vreemd, ware het niet dat alles dit seizoen anders is. De Fietscie-reis staat namelijk voor de deur, het belangrijkste evenement van het jaar voor de jongens. Beseffen ze dit zelf wel? Worden er nog voorbereidingen getroffen? Zijn er verwachtingen? We staken de thermometer er eens in. Met een prognostiek als gevolg.

-van onze verslaggevers Gerke Veenboer en Wilfred Genee-

In Arnhem is het een drukte van belang. Verhuizing voor de deur, drie huilende kinderen, een rommelig huis. Geen ideale omstandigheden. Toch maakt Lenis, al jaren de te kloppen man binnen de Fietscie, een erg sterk jaar door. In stilte werkt hij zijn woon-werkjes af, iets wat hij vanuit zijn nieuwe Oosterbeekse villa, zal blijven doen. Naar eigen zeggen is Lenis op koers voor een nieuw kilometragerecord. Uiteraard gaat dat gepaard met een goede vorm, iets wat hij zelf ook bevestigt. Hoe zijn vorm zich verhoudt over lange afstanden is iets wat altijd hoop biedt aan tegenstanders, hij heeft hier echter nog maar zelden zwakheid getoond.

Karsijns plande zijn verhuizing wat slimmer, namelijk voorafgaand aan het seizoen. Niets leek een sterke jaargang in februari nog in de weg te staan, maar dat was buiten een erg onfortuinlijke Ronde van Vlaanderen gerekend, waar hij ongewild afscheid moest nemen van zijn geliefde Pinarello. Eenmaal een Bianchi aangeschaft wist Karsijns die nog maar weinig in te fietsen, ook hij lijkt echter op tijd de weg naar Turkije te zijn ingeslagen. Gemeengoed tegenwoordig binnen de Fietscie; ook Karsijns doet het leeuwendeel van zijn kilometers van en naar kantoor.

Een gebroken fiets speelde ook Spijker II parten gedurende de jaargang. Hij zat echter binnen een week alweer op een nieuwe fiets. Nood breekt wet zal hij gedacht hebben. Immers, een persoonlijk kilometragerecord lonkt en belangrijke afspraken stonden voor de deur. Met een uitermate hoog aantal koersdagen is Spijker II aan een erg sterk seizoen bezig. Het doel van 3500 km is al behaald, en met de Fietscie nog te gaan zal dit aantal nog flink oplopen. Alsof dat nog niet genoeg is vertrekt de Amsterdammer eind deze week voor een hoogtestage naar de Pyreneeën, waar hij zijn vorm hoopt bij te slijpen voor Turkije. Spijker II beseft dat dit ook averechts kan werken, maar wil hoe dan ook het langzaam in zijn hoofd gerijpte nevendoel van 6000 koerskilometers behalen.

Spijker I geniet van zijn shirt. De Man van het Jaar vloek is niet uitgekomen, hij draait al met al een heel redelijk seizoen. Maar toch, het steekt wat bleekjes af vergeleken bij topjaar 2012. Een kilometer of 1000 minder, dat valt op. Over de vorm is het gissen, al lijkt die aardig op peil gehouden. Met nog wat extra trainingstochtjes zal het met hem ook wel goed komen aan de Turkse Riviera. Immers, de man groeit altijd in een Fietscie, en zeker op een derde dag mag je serieus rekening houden met hoogvorm. Een achtertuinentocht werd ook ingepland; half september doen de jongens een vormpeilrondje rondom Enschede. Een slimme zet van organisator Spijker I, die hier wat informatie hoopt op te halen over zijn rivalen.

Schilt is een heel ander paar mouwen. De jonge vader leeft al sinds april op een roze wolkje genaamd Fieke, en dat is te zien aan zijn koershistorie. Nauwelijks haalde Schilt deze zomer zijn Principia uit de schuur. Ook hij zoekt dit najaar een nieuw onderkomen op, in het rustieke Hoonhorst. Schilt, de man die ooit de term tussenjaar introduceerde, en zich niet bezwaart voelt dit concept zo nu en dan te herhalen, houdt zich vast aan het jaar 2014, waarin hij met woon-werkjes naar Deventer een flinke slag wil maken. Voorlopig zullen de fans en zijn teamgenoot het echter zonder hem moeten stellen: Schilt eindigde enkele weken geleden resoluut zijn seizoen en zal in Turkije schitteren door afwezigheid.

Van Dijk is ook een figuur die met iets bezig is wat neigt naar een tussenjaar. Met het belangrijke verschil dat hij juist op tijd wakker geschud lijkt voor het naseizoen. In de zevende hemel met zijn Portugese verloofde, inmiddels vrouw, richtte Van Dijk zijn pijlen deze zomer volledig op een goed lopende bruiloft in de Portugese wijnheuvels ten oosten van Porto. Succesvol afgerond lijkt hij zijn fiets weer wat vaker te vinden. En wat met Van Dijk vaak het geval is: op de grote afspraken staat hij zijn mannetje.

Gissen is het rond renner Van Rheen. Waar hij een sterk voorseizoen reed, met flink wat kilometers, stokte het daarna volledig. Geruchten gingen rond als zat hij met zijn moppie in Peru, maar dit is tot op heden onbevestigd. Zijn koersgrafiek ziet er de laatste maanden daarom angstvallig horizontaal uit; sinds de pittige heuvelentocht van Ravenstein sprong Van Rheen nimmer meer op zijn fiets. Wat dat betekent voor zijn vorm in Turkije kan op dit moment niemand bevroeden.

En dan is er natuurlijk nog renner Snip. Nog geen 700 kilometer fietste de lange Fries dit jaar. En dat na een al niet vlekkeloos verlopen 2012, waar hij zeer zware momenten kende in het heuvellandschap van de Abruzzen. Meer trainen zou soelaas kunnen bieden, Snip doet echter het omgekeerde. Hij liet daarnaast van zich horen door enkele pikante uitspraken. Zo liet hij zich meermaals ontvallen het fietsen niet leuk meer te vinden. Ook toonde Snip zich weinig sportief door het publiekelijk uitlachen van zijn rivalen bij het breken van een frame. Motivatieproblemen lijken de renner parten te spelen. Het is te hopen dat hij nog tijdig weet te verdapperen.

Leeuwarder Courant favorieten voor Turkije
**** Lenis
*** Spijker I, Spijker II
** Van Dijk, Karsijns, Van Rheen
* Piet Paulusma, Snip, Hans Wiegel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *