Lenis: “Ik beken”

Matthijs Lenis heeft toegegeven verboden middelen te hebben gebruikt. De bijna 33-jarige oud-ploeggenoot van Mias Snip en hedendaags technisch directeur van de wielerclub Gemeente Nijmegen deed zijn bekentenis dinsdag op een persconferentie in zijn woonplaats Arnhem. Lenis beweert dat er binnen sub-afdelingen van de Fietscie sprake was van een georganiseerd dopingprogramma.

Lenis werd in 2001 prof bij de Fietscie. In 2004 begon hij op eigen initiatief met het gebruik van EPO bij de afdeling Koga, onderdeel van de Fietscie. De Belgische dokter Jean VanderJeanJean was zijn leverancier en adviseur.

In 2007 stapte hij over naar de Istalia ploeg van Mias Snip (en ploegleider Simon B.). “Ik had toen geen eigen dokter meer nodig. Alles werd geregeld door de ploeg. Ik maakte me ook geen zorgen dat ik zou worden gepakt, dat gebeurde pas toen de test op epo werd ingevoerd.”

“Ik heb elf jaar met een leugen geleefd.” De UCI-afdeling Arnhem heeft Lenis na zijn bekentenis direct geschorst. Hij zegt overigens niet te weten of oud-ploeggenoten ook doping hebben gebruikt. “Maar ik kan dat wel aannemen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *