Schilt: “tijdens Fietscie oogsten”

De rest het vuur aan de schenen leggen, dat is het motto van Fietscie-renner Maurits Schilt voor het komend wielerseizoen.

Schilt is van plan om de draad van zijn succesvolle wielerperiode 2008 – 2010 weer helemaal op te pakken, na zijn tussenjaar waarin zijn huwelijk met Fleur Hol en zijn maandenlange reis naar Latijns Amerika vooropstonden. Desondanks reed Schilt een heel behoorlijk 2011, waarin Vlaanderen en een vrij sterke beurt in de Fietscie Portugal zijn belangrijkste wapenfeiten waren.

“Ik wil topdrie kilometrage rijden en sportief pieken. Matthijs is misschien een matje te groot, de rest voorblijven is doel nummer een.” Principia-maat Joram Spijker is daarbij een van de te kloppen mannen. “Joram is een sterke renner, maar ik denk dat mijn seizoensindeling er nu al florissanter uit ziet. Te beginnen met een volle Vlaanderen, waar Joram de korte afstand prefereert. Ik investeer zo vroeg mogelijk in hardheid en conditie, dat gaat zich later uitbetalen.”

Met een knipoog kijkt Schilt alvast vooruit naar Roubaix, waar Joram Spijker en Schilt samen acte de presence zullen geven. “In 2010 was Joram nog een twintig minuten eerder aan het Velodrome, maar dat kwam met name doordat ik acht kilometer voor de streep een huilende Italiaan te hulp schoot met een nieuwe binnenband. Dat kostte met meer dan vijftien minuten. Ik wil Joram in 2012 voor blijven”, klinkt het gedecideerd.

Schilt heeft inmiddels zijn Fietscie-voorstel nagenoeg rond. “Daar zitten wat nieuwe elementen in waarvan ik benieuwd ben hoe de moderne Fietscie daar tegen over staat. Ik heb er goed vertrouwen in dat deze elementen op vruchtbare bodem landen, maar de Fietscie is en blijft een onvoorspelbaar sociale constructie, waarbij een dronken Snip procentueel altijd meer kans maakt dan een reele Schilt”, merkt hij ietwat zuurtjes op.

Voorlopig programma op hoofdlijnen:

22 januari: Snip Winter Classic Scheveningen – Scheveningen
17 maart: Endurance Challenge Amsterdam – Bruchem
31 maart: Vlaanderen
hemelvaart: Fietscie 2012
10 juni: Parijs Roubaix
23 juni: Jan Janssen Classic
augustus/september: Ronde van Noord-Nederland
10 november: Fietscie-reunie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *