Vooruitblik 2012: Spijker II mikt op laat lente-drieluik

Met een mooi zondags tochtje in een waterige winterzon trapte Spijker II vanmiddag zijn fietsseizoen af. De lange Amsterdammer, vanwege de gunstige fietsuitvalswegen inmiddels residerend in stadsdeel Oost, barst wederom van de ambities. De zure nasmaak van het mislopen van de prestigieuze Man van het Jaar-titel werd in december met Spaanse biertjes weggespoeld en Spijker II kijkt weer vooruit. Heeft het hem lang dwarsgezeten? “Eerlijk gezegd niet echt. Ik had een heel aardig en constant seizoen, maar voor die titel was het dus net te weinig. Ik heb daar vrede mee. Maar dat zo’n Lenis met bijna uitsluitend woon-werk ritjes er weer met de hoofdprijs vandoor gaat mag de gehele Fietscie zich aanrekenen. Hij krijgt het zo in de schoot geworpen”.

Inmiddels ligt het programma voor het eerste deel van het seizoen al klaar. “Ik start iets later dan normaal met lange koersen. Vanwege het drukke programma wil ik niet opgebrand zijn op de belangrijke afspraken”. Dat zijn volgens de geboren Limburger Luik in april, de Fietscie in mei en Roubaix begin juni. “Ik wil van Luik tot Roubaix goed zijn. Mijn piek zal daarmee wat later liggen dan voorheen, daarom rijd ik het voorseizoen wat minder”, legt hij uit. “Ik zal tot half maart waarschijnlijk geen 100-plussers rijden, in Vlaanderen doe ik niet de gehele afstand. Ik hoop er dan in Luik fris te staan, en de hoogvorm vandaar mee te nemen via Fietscie naar Roubaix. Daarna zal ik wat uitrusten in Spanje, om in juli met onder andere een klimstage in Sauerland weer terug in vorm te komen voor het najaar”.

Dat Spijker II van Luik en Roubaix speerpunten maakt mag geen verrassing heten. Menigeen kan zich nog de Waalse Pijl 2010 voor de geest halen, de laatste keer dat Lenis geklopt werd. En hoe, minuten kreeg de kleine Arnhemmer destijds aan de broek. De Waalse wegen zijn Spijker II doorgaans goed gezind. Ook in Roubaix beleefde de eenmalig Man van het Jaar (2007, red.) hoogtijdagen. Hij boekte er bij zijn enige deelname tot dusver een eclatante overwinning. Met name mentaal een sterk staaltje na 6 lekke banden. Van de Fietscie is nog weinig te zeggen: “Dat zal zwaar worden, als elk jaar. Maar ik hoop op een klimparcours. Ik zal hier ook absoluut op aan sturen met mijn stem en voorstel”, licht Spijker II al een klein tipje van de sluier op richting de Fietscie-verkiezingsavond eind februari.

Uiteraard is het einddoel voor Spijker II om dit jaar weer eens Man van het Jaar te worden. Hoe ziet hij zijn kansen? “Ik verwacht een spannende strijd met de heren Schilt en Spijker I. Eerstgenoemde sprak zijn ambities al uit. Na zijn tussenjaar, ik hoop dat woord trouwens nooit meer uit de mond van een Fietscie-renner te horen, lijkt hij gemotiveerder dan ooit. En kijk dan maar uit. We moeten zien hoe dat werkt binnen Team Principia natuurlijk. Mocht hij sterker blijken, dan werk ik voor hem. Ik ga er vanuit dat dit omgekeerd net zo geldt. Hij heeft bovendien wat goed te maken, ik kwam in de bergen toch tekort afgelopen seizoen en miste daar zijn steun. Spijker I heeft natuurlijk de gunfactor mee en zal toch niet weer drie maanden zijn fiets laten staan bij de fietsenmaker. Daar heeft hij van geleerd. Bovendien een zeer goed klimmer”.

Spijker II noemt de naam Lenis niet. Is dat expres? “Niet direct, ik verwacht gewoon niet dat hij nogmaals gekozen zal worden”, legt hij uit. “Je moet iets heel bijzonders doen om driemaal achtereen te winnen, met zijn dagelijkse tochtjes door de saaie Waalpolder gaat hij er zeker niet komen”. En de anderen? “Als Van Dijk zijn mentaliteit niet veranderd wordt dat nooit meer wat. Ik hoop van harte dat hij zijn talenten weer komt aanspreken, maar hij lijkt de strijd tegen het Portugese slaap/eetritme toch te hebben verloren. Zoals Snip dat al wat eerder overkwam. Karsijns zie ik nog wel eens terugkomen, die man heeft het talent in de genen en dat raak je niet kwijt. Maar ook hij kiest voor andere prioriteiten en zet in 2012 de verdubbelaar in voor de Next Generation”. Van Rheen is de grote onbekende: “die kan nog wel eens verrassend uit de hoek komen, met zijn surplus aan vrije tijd en niet te stillen honger naar het Hollandse landschap”.

Programma Spijker II op hoofdlijnen:

22 januari: Snip Winter Classic Scheveningen – Scheveningen
17 maart: Endurance Challenge Amsterdam – Bruchem
31 maart: Ronde van Vlaanderen
21 april: Luik – Bastenaken – Luik
Hemelvaart: Fietscie 2012
10 juni: Parijs – Roubaix
Eind juli: klimweekend Sauerland
augustus/september: Ronde van Noord-Nederland
10 november: Fietscie-reunie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *