Succesvolle Fietscie11-Portugal smaakt naar meer

Lissabon – Uiteraard was door velen van te voren al een spraakmakende tocht in Portugal verwacht en enkele analisten hielden al rekening met een goede vorm. Echter, wie voor aanvang had voorspeld dat het mega-evenement zou uitdraaien op zo’n overtuigende zegetocht voor het wielergezelschap zou waarschijnlijk niet serieus zijn genomen. De Fietscie11 heeft op alle vlakken iedere verwachting overtroffen. De jongens verkeerden in bloedvorm, werden nooit nerveus en hadden hun materiaal goed voor mekaar waardoor het prachtige maar lastige parcours professioneel en succesvol werd bedwongen (binnenkort een uitgebreid verslag op deze site).

Eén ding is duidelijk: De Fietscie is weer hot als in zijn hotste jaren. Het geeft maar aan hoe snel het kan gaan in de wielrennerij. Waar nog slechts enkele maanden geleden door sceptici werd gesproken over een neergaande lijn kunnen nu alweer de recordschema’s uit de kast gehaald worden. En de statistieken zullen zelfs de meest pessimistische volgers positief stemmen: Na het magere 2010-jaar lijkt de jacht op een nieuw kilometragerecord definitief te zijn geopend. De Fietscie lijkt niet te houden in haar jubileumjaar.

Op 7 juni loopt de kilometrage precies gelijk met het recordschema uit 2009, toen er 32.000 kilometer werd afgelegd. In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn de voortekenen voor de zomer echter buitengewoon positief. Lenis is van plan de komende maanden door te gaan met de woonwerkritten, voor de kilometragelijst een cruciale factor. Daarnaast valt aan te nemen dat Coen Spijker in de zomer veel op de fiets te vinden is om de vorm van zijn leven vast te houden.

Een veel opvallendere factor wordt zichtbaar als gekeken wordt naar de relatieve performance ten opzichte van 2010. Renners als Karsijns en Snip zitten in een sterk stijgende lijn ten opzichte van het afgelopen jaar. Beiden reden circa 500 kilometer meer en het is waarschijnlijk dat deze opgaande lijn zich voortzet. Van Dijk rijdt op zijn schema van 2010 en de Principia-renners rijden iets minder dan het afgelopen jaar, echter ook hier is het aan te nemen dat zij hun goede vorm uit de Fietscie11 willen vasthouden tijdens de zomermaanden en veel zullen fietsen.

En zo ziet het er opeens allemaal extreem zonnig uit voor de Fietscie. De 16-jarige Robert van der Vlies wist het gevoel dat in Nederland heerst na de gevierde Fietscie11 het best onder woorden te brengen: ‘daar word je vrolijk van’. Met die terechte boodschap is de Fietscie huiswaarts gekeerd.

Fietscie landt op Schiphol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *