Lenis op weg naar kilometragerecord?

Arnhem – Het klinkt vreemd in een jaar dat de Fietscie minder dan ooit de fiets lijkt te vinden, maar nog altijd ligt er een heus kilometragerecord voor het grijpen. Ver in het oosten van het land, is in een schijnbare rust een recordpoging ingezet die zijn weerga niet kent. Matthijs Lenis kondigde het vorig jaar in Gent al aan, hij zou de maximale jaarkilometrage van 5.700 kilometer, gereden door Spijker II in 2007, wel even uit de boeken rijden. Een gewaagde uitspraak, maar met de vele woon-werkjes, nestelde de grote kleine man zich al snel stevig aan kop van de kilometragelijst. Met het verstrijken van jaar lijkt de recordpoging nog altijd mogelijk, maar het wordt lastig voor de Arnhemmer.

Na het passeren van de 5.000 kilometer staat Lenis inmiddels op een 5e plaats in de maximale jaarlijkse kilometrage lijst na Van Dijk (2008 ), Schilt (2008 ), Schilt (2009) en Spijker II(2007). Een plaats in de Top-3 lijkt inmiddels een zekerheid, maar voor het officiële record is nog ruim 600 kilometer nodig in 6 weken tijd. Gemiddeld fietste Lenis tot nu toe 128 kilometer per week, maar dat was inclusief de Fietscie10, en bovendien grotendeels in het lente- en zomerseizoen. Bovendien is de achterstand op het SpijkerII-2007 schema nog altijd aanzienlijk, zoals blijkt uit onderstaande grafiek.

Lenis zal met iets extra’s moeten komen wil hij het record gaan halen, met de Woonwerkjes alleen redt hij het niet. Dit verklaart ook het grote enthousiasme van de jonge vader voor het rijden van de Wichers Roomkaas. Deelname aan deze marathonklassieker betekent volgens Bartjens het halen van het record. Klassiekers die weinig kilometers opleveren, zoals de tijdrit De Ronde Hoep, hebben even niet zijn voorkeur. In de All Time Kilometrage (ATK) doet Lenis hoe dan ook goede zaken. Indien hij nog 180 kilometer inloopt op Van Dijk staat hij derde op ATK-ranking.

De statistieken zien er goed uit voor Lenis, maar de kilometrage kan wel leuk en aardig, zal dit alles voldoende zijn voor de Man van het Jaar-titel?… Dertien november,Osnabrück.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *